Nyissa meg az ékszerlistát
Online ékszerüzlet ékszerek

 

Casual fekete

Vannak, akik a gyász színének tartják, ezért csak szükség esetén öltöznek feketébe, vannak, akik úgy tudják, vékonyabbak lesznek, ha feketét hordanak, így jóformán nincs is színes ruhájuk.... én inkább az eleganciával azonosítom. Bonyolult szín, nem véletlen írtak erről komoly tanulmányokat, könyveket, disszertációkat. Bonyolultságát bizonyítja, hogy egykor a fekete a szegények színe volt (a középkori Európában) ugyanakkor a jómodot jelképezte, ha nemes textíliákat – selymet, bársonyt, drága gyapjút festettek erre a színre. A mértékletességet, önuralmat, józanságot, tekintélyt jelentette a fekete, a morál és az erény színe is volt, ezért öltözött az inkvizíció és Luther Márton feketébe! :)

A virág minták bonyolult történetére is kitérhetnék, mert erről is hosszú disszertációk, könyvtárnyi anyag született. A virág minta annyira elterjedt, hogy idővel a közhely és a giccs szinonímájává vált, ezért a „kifinomult lelkek” vagy azok, akik annak látszanának, inkább elkerülik a virág mintát – jogtalanul... Ezek után mihez kezdj egy fekete virágos nyakékkel (és a hozzá tartozó fülbevalóval és gyűrűvel)? Egyértelmű, nehéz dolgunk van, hiszen ha csupa feketéhez társítjuk, gyászruhánk lesz, ha ez marad az egyetlen fekete, olcsó lesz outfitünk. Jó megjegyezni, hogy ugyan mindenhez talál elméletben, gyakorlatban gyakran zavaró a fekete folt. Ezért amikor feketét válogatunk az öltözetünkbe, kapaszkodókat kell keresnünk: ne csak a cipő, táska és bizsu legyen fekete. Legyen a ruhában is egy csipetnyi belőle, a kiegészítők valamelyikén pedig egy foltnyi a ruha színéből. Így a fekete nem töri meg annyira az összhangot.

Mutatok néhány példát: a fekete virágnyakéket rózsaszín selyem ingblúzhoz és A alakú, szürke szoknyához tásítottam. A „kapaszkodó” a blúz egyetlen fekete gombja. A kiegészítők „kapcsa” a táska, amelynek füle, vállpántja szürke fémből készült.

Az eredmény: laza városi viselet, amelyben akár munkahelyen is megjelenhetünk. Ennél egyszerűbb a feketét fehérrel kombinálni – ám az egyszerűség az ízlésesség buktatója is lehet, mert ha nem figyelünk, könnyen banális lehet a szerelésünk, mint egy pincér ruhája. A fekete virágot fekete fodros, ujjatlan blúzhoz tásítottam. Így a zsúfolt blúz megőrizte játékosságát, romantikáját, de sem a fekete virágok, sem a fodrok nem váltak közhelyessé. A szerelés „hétköznapiságát” a farmer short biztosítja. A cipő megtöri a feketét, egy fekete szandállal unalmasabb lenne szerelésünk, mint a fehér-szürke-fekete kígyóbőrrel.

Az előbbi outfit „alkalmibb” változata a fekete pöttyös, szoknyaszerű shorttal, fehér inggel kombinált virágnyakék.

Ebben az esetben is a részletektől lesz ízgalmas az öltözet, amely esti szabadidős alkalmakhoz illik, nem munkahelyi viselet, és olcsó lenne, ha ilyen szerkóban mennél esküvőre! Minden kiegészítő fekete, de minden esetben megtöri a feketét valami barnás-aranyos árnyalat, így korántsem banális a fekete táska-cipő-nyakék hármas.

Hangulatában hasonlít, de minden porcikájában szabadidős öltözet a khaki selyem ingből, boyfriend farmerből, fekete, XXL levéltáskából és fekete szandálból álló szerelés. Ebben az esetben mélyen legombolhatjuk az inget, hogy a fekete nyakék a bőrön fekve érvényesüljön, vagy a gallérig összegombolhatjuk, így a fekete virágok nyakkendőként szerepelnek városi kiruccanásainkon. Mert ez a szerelés délutáni városi sétákhoz, kocsmázáshoz, bulihoz, utazáshoz, nyaraláshoz illik. A kedvencem!

Ha eddig a nyakék szabadidős öltözetek tartozéka volt, most hivatalosabb, elegánsabb outfitek kiegészítője. A feketét legegyszerűbb és legízlésesebb minimalista elvek alapján viselni. Egyik favoritom ebben a stílusban a szürke-fekete-fehér mintás A-alakú szoknyával, fehér trikószerű blúzzal, fekete levéltáskával, tükörszürke loaferrel társított virágos nyakék.

Munkahelyre, nem hivatalos találkozókra bátran viselhető. Elegáns, rafinált és nagyon-nagyon divatos. Ennél elegánsabb és visszafogottabb, a fekete csíkos, bő, gallér nélküli ingblúzzal, fekete skinny nadrággal társított virágos nyakék.

A fehér-fekete fegyelmét megtöri a barna papucs és a barna-fehér virágos levéltáska. Ehhez hasonló outfit a fekete bő, bokáig érő nadrágból, hosszú ujjú fehér trikóból, ezüst-fehér-fekete mintás tote táskából álló szerkó.

Első látásra nagyon szigorú, de valójában laza és nonkomformista, mert egymásnak ellentmondó stílusú darabokból válogattam össze az öltözéket: a nyakék romantikus, a nadrág elegáns, hivatalos, a blúz sportos, a táska casual, a cipő alkalmi.

A fekete virágos nyakéket valójában minden alkalomra viselhetitek, könnyen kreatív öltözetet varázsolhattok vele. A szabály az, hogy mélyen dekoltált blúzzal/ruhával, mélyen legombolt inggel, vagy nyakkendőként, gallérig felgombolt darabokkal kell társítani.