Nyissa meg az ékszerlistát
Online ékszerüzlet ékszerek

Férjhez mész? Felejtsd el a cicomát!

A neoklasszicisták, a hippik és nagy romatikusaink hatottak az idei mennyasszonydivatra: hol a letisztult, egyszerű formák, hol a természetesség és a túlzások uralkodnak. Ami mindkét esetben igaz: aki most megy férjhez, nagyon kevés bizsut visel és amennyire lehet, fehéret vagy a fehérhez közel álló árnyalatokat. Ruhája nemesen egyszerű, legtöbbször sminkeletlen, lazán kontyolt frizurával, visszafogott hajdísszel: a divatos menyasszony akár a természetes ártatlanság allegóriájához is modellt ülhetne! Látványuk azt a hatást kelti, hogy ezúttal valóban legfontosabb a menyasszony, nem a ruha és nem a környezete. Különben ez is lenne a helyénvaló, ezért a násznép öltözködési szokásaira is érvényes egy etikett-szabály. Az, hogy nem illik a menyasszonyt túlöltözni. :) …. azt hiszem, idén nehéz dolga lesz a koszorús lányoknak és a násznépnek.

A hippi/romantikus irányzat egyik alapkelléke a koszorú- vagy hajpántszerű fejdísz. Legtöbbször fátyol nélkül, rakoncátlan hajtincsekkel, mintegy kibomló konttyal, de van fátyolos példa is.

Amellett, hogy bájos, szerény, kézenfekvő is. Remélem, egyetértünk abban, hogy a fehér gyöngyökből készült hajdísz lepipálja a diadémot!

Mindegyik eset azt példázza, hogy ilyen ékességhez nem igen illik a feltűnő bizsu, a nyaklánc is csak ront az összhatáson. Már csak azért is, mert nyaklánccal a fejet „bekeretezzük”, olyan lesz, mintha elválasztottuk volna a testünktől. Ehelyett inkább fülbevalót kell viselni. Választhattok hozzá alig észrevehetőt: a fehér tenyésztett gyöngyöt, fehér üveggyöngy fülbevalót, a különleges fényű gyöngyöt vagy az egyetlen krémszínű gyöngyszemből állót. Nekem ez utóbbi a nagy kedvencem, mert zavarba ejtően diszkrét. Odavonzza a szemet, de meg is téveszti. Már jártam úgy, hogy kételkedtem, valóban fülbevalót láttam-e a tekintetet vonzzó fülön?

A gombostűfejnél vagy ujjbegynél nagyobb fülbevalók is jól illenek a hajdíszhez, persze, ezek is lázítóan egyszerűek – mint a hetvenes évek hippiesküvőin....na jó, ennél egy kicsit cicomásabb is belefér. Minden esetre jól talál az ovális gyöngyből készült fülcsi, a két fehér üveggyöngyből fűzött, a tenyésztett gyöngy fülbevaló és a kristályokból és üveggyöngyökből álló.

Fejdísz nélkül, fátyollal vagy hajadonfőtt is lehetsz divatos menyasszony. Az aranyszabály ugyanaz: kevés bizsuval, természetes sminkkel, laza hajviselettel és diszkrét manikürrel. Az idei trend szerint a menyasszonyok többnyire fülbevalót, karkötőt és ritkán gyűrűt viselnek. Gyakran csak egyiket ezek közül és legtöbbször a fülbevalóra esik választásuk. Ehhez a stílushoz illik a cseppalakú fehér multistrassz fülbevaló, az apró fehér kristály és a multistrasszos gömbfülbevaló.

Az ennél valamivel feltűnőbbek, de még mindig visszafogottak és elegánsak: a masni és a gyöngyházból készült fülbevaló, a fehér üveggyöngy strasszokkal, a krémszínű üveggyöngy fehér kristályokkal és az üveggyöngyös masni.

Az átlátszó gömbfülbevaló és a fehér kristályfülbevaló a másik favoritom.

Ezekhez ha valami bizsut társítanál, az csakis szerény karkötő legyen, mint a kristályokkal díszített hullámos karkötő, a fehér és krém színű gyöngyökből készített, a fehér tenyésztett gyöngy karkötő, a láncra fűzött üveggyöngy vagy a kristállyal díszített hullámos karkötő.

A divatvilág azokról is gondoskodik, akik nem a Rousseau-i elvek követői, a neoklasszicisták vagy a hippik rajongói. Nevezzük őket elegáns-romantikusoknak. A nekik szánt irányzat is az egyszerűséggel szimpatizál, de megenged magának egy kis túlzást is. És ezt a túlzást a bizsukban éli ki! Ezek a menyasszonyok óriási fülbevalókat, gyűrűket és karkötőket viselnek. A túlzás viszont csak a méretre vonatkozik, a mennyiségre nem. Mert ebben az esetben is érvényes, hogy kevés bizsut hordanak: csak fülbevalót vagy csak karkötőt, esetleg fülbevalót és gyűrűt. Végülis érthető, hisz egy ilyen tetemes darabból rendes helyen egy egyész szettet gyártanak. :)

Aki ennek a trendnek követője, ne maradjon le a spéci menyasszonyoknak gyártott kristályfülbevalóról!

De trendi a fimórózsa-fülbevaló, a fürtös fülbevaló és a krémszínű üveggyöngy is.

Ugyan nem annyira feltűnő, de nem is visszafogott, így bátran kipróbálhatjátok a barackszínű tenyésztett gyöngy fülbevalót.

Ha inkább a karkötők mellett döntenétek, akkor a kristályokból és láncból álló karkötőt, a háromsoros fehér üveggyöngy karkötőt vagy a hegyikristály-karkötőt válasszátok.

Gyűrűből három olyant találtam, amely engem végképp meggyőzött. Ha most mennék férjhez, az ezüstszínű virággűrűt vagy a fehér strasszos virágot esetleg a fürtös tenyésztettgyöngy-gyűrűt választanám.

A divat szerint ha fetűnő gyűrűt viselsz, akkor még megengedhetsz magadnak egy feltűnő fülbevalót is. Összegezve: mindkét irányzat alapelve, hogy a mennyasszony kevés bizsut visel és ezt a keveset is nagyon szellősen. :) A különbség, hogy a kevés hol túlzottan visszafogott, hol túlzottan feltűnő.

A két trendnek még az a közös jellemzője, hogy visszafogott a smink – vagy egyáltalán nincs, illetve a manikür is kellően szerény. Nyoma sincs a nagy karmoknak, a körömlakk a gyöngyházfényű fehér és a pezsgőszín között ingadozik.