Nyissa meg az ékszerlistát
Online ékszerüzlet ékszerek

 

Ünnepi ebédek, családi összejövetelek á la carte

Vallják vagy sem a kereszténység tanait, hiszik vagy nem a feltámadást, a húsvéti ünnepi teríték majd minden családi asztalra felkerül Közép-Kelet Európában. Fogyasztói társadalmunkhoz tartozik, akárcsak a karácsony, s főleg a kereskedelem ápolja a hagyományt, amely lassan-lassan teljesen elszakad kétezer éves gyökerétől..... Egy hónapja csokinyuszikba, csokitojásokba és tojásfestékbe botlunk - akarjuk vagy sem, húsvétra készülünk. Semmi kifogásom az ünnepek ellen. Sokakkal ellentétben, szeretek készülődni, szeretem megszakítani a hétköznapokat, szeretek fehér asztal köré ülni a családdal és érezni a speciális alkalom ünnepélyességét. Gondolom, inkább társadalmi jelenség, mint egyéni tapasztalat, hogy egyre kevesebb ilyen alkalmat szakítunk. Egyre kevesebb szülinapra és egyházi/hagyományos ünnepre ülünk össze - már a szüleim elhagyták a névnapozást, elmaradtak a vallásomhoz kötődő ünnepek is, ezért ami megmaradt, ahhoz ragaszkodom. Sokszor azt gondolom, a húsvét és a karácsony olyannyira ősi ünnep, hogy már genetikailag kódoltak vagyunk a két eseményre. A pogánykor szokásait mentette át a kereszténység, s ezt menti tovább jelenkorunk....

Későn kelés, ajándékok, gazdagon terített asztal - ünnep, s mindehhez ünnepi viselet. Vasárnapi ebédre a szokásosnál több teríték, aperitif, előétel, boros pohár, stb dukál. Ugyan az egyszerűbb családok (társadalmunk 90 százalékáa) nem küld meghívót az alkalomra, egyértelmű, hogy a családi ebédhez ünnepélyesen kell öltözni. Ha a dresszkód terminusaival kellene meghatározni, akkor black tie optional vagy coctail esemény. Az előbb elmaradt 10 százalékos társadalmi réteg vacsorára ül össze, esetleg estélyt ad - az ő esetükben black vagy white tie eseményről van szó.

A black tie optional szabályai alapján a férfiak szmokingot vagy sötét kosztümöt és konzervatív nyakkendőt kell viseljenek, kiegészítőként díszzsebkendőt, övet, órát és díszgombot engedhetnek meg maguknak. A nők a dresszkód szerint koktélruhát vagy hosszú ruhát viselhetnek, de én az utóbbit elhagynám a családi ebédekről: ünnepélyes alkalom, ám nem annyira, hogy hosszú ruhát kelljen viseljünk. Ennek megfelelően a férfiaknak sem ajánlom családi ebédre a szmokingot, de a fekete kosztümöt sem. Az európai etikett szerint ugyanis a fekete a gyász színe, fekete kosztümben temetésre szokás menni. Ez a szokás csak a hölgyeknél lazább és elnézőbb - nekünk ugyanis száz éve a belle epoque és Coco Chanel felfedezte a kis feketét - ez azóta is minden hölgy ruhatárának kötelező tartozéka. Családi ebédre a kis feketéhez színes bizsukat vagy fehéret, világosszürkét válasszatok és feltétlenül börszínű, 10 denes vagy ennél is vékonyabb harisnyát. Fekete bizsukkal és fekete kiegészítőkkel (harisnyával, cipővel, táskával) a kis feketéből gyászruha lesz.

Nos, miután most családi, ünnepi összejövetelre választjátok a kis feketét, fehér, áttetsző kristályszetteket is viselhettek. Ünnepélyes, elegáns. A kristályokkal gazdagon díszített nyakék mind mélyen dekoltált, V-kivágásúhoz, mind kereknyakú ruhához jól illik. Mindig úgy érzem, ha kevesebb bizsut viselek, a bizsu jobban érvényesül, kifinomultabbnak és elegánsabbnak tűnik, s ez a kristály a hozzá illő apró fülbevalóval, esetleg egy diszkrét, kristály karkötővel minden szempontból eleget tesz ebbéli igényeimnek és elvárásaimnak.

Fenntartom, a koktélruha ünnepélyességét leginkább a nyaklánc emeli, de a nagyon rafinált szabású ruhákkal nem talál - egymást elnyomják, sem a szabás, sem a nyaklánc nem érvényesül. Ilyen esetben inkább hagyjátok el a nyakéket, ehelyett valamilyen fülbevalót válasszatok. Ha a feltűnőbbet, gazdagabbat szeretitek, akkor a lila, cseppalakú, fazettált kristály fülcsit vagy a meggyszínű és lila kristályost,

... ha meg a visszafogottabb, diszkrétebb bizsuk hívei vagytok, akkor válogathattok a tulipán alakú, a három szirmú kristály-üveggyöngy fülbevaló vagy az ennél is diszkrétebb fehér üveggyöngy fülcsi, esetleg a három apró gyöngyből formált fülbevaló között.

Amennyiben ruházatotok dísze a fülbevaló, a hajatokat kössétek, tűzzétek hátra, hogy a fül és vele együtt a fülbevaló érvényesüljön. A félhosszú vagy rövid hajat simítsátok a fül mögé.

Fekete koktélruhához színes bizsut is választhattok, sőt! Most, hogy a tavasz ünnepét üljük, ízléses, alkalmi a világoskék nyaklánc - ha a ruha szabása lehetővé teszi (nincs valami "csavar", rafinált részlet a szabásában)... vagy a szetthez tartozó fülcsit és karkötőt.... esetleg mind a hármat, ha a koktélruha szabása nagyon egyszerű.

Akinek alkatához vagy ruhájához nem talál a világoskék gyöngysor, válassza a kék fazettált fülbevalót, esetleg a türkiz köves fülcsit.

A türkiz a szőkéknek, barnáknak és feketéknek egyaránt jól áll. Bár szőkéknek és gesztenyebarnáknak a türkiz köves fülcsi melegebb árnyalata miatt valamivel előnyösebb. A színválasztásnál egyik klasszikus szabály, hogy a világos bőrhöz és világos hajhoz a meleg árnyalatok illenek, a fekete, barna szemhez, sötét bőrhöz a hideg árnyalatok. Ugyanez érvényes azokra is, akiknek ugyan bőrük világos, de fakó arcszínük. Szerintem nagyon sok kiskapuja van ezeknek a szabályoknak, néha-néha pedig úgy érzem, mára érvényüket vesztették - de aki bőre színét és szemét szereti hangsúlyozni, mindenképp vegye figyelembe.

A tavasz ünnepéhez jól illik a rózsaszín és sárga tenyésztett gyöngy nyakék és a rózsaszín nyakék fehér virágokkal.

Mindkettő a vidám, romantikus lelkekhez és inkább a szőkékhez, világos bőrűekhez talál. A gyöngysor kétrétegű nyakékként elegánsabb, ha hosszan hagyod, drámaibb, színpadiasabb vagy. Az utóbbi talál O-alakú vagy egyenesen szabott ruhákhoz, hogy a Charleston-ruhákról ne is beszéljek!

A sötétebb vagy fakóbb bőrűeknek a ciklámen és világoskék göngyház rózsaszín kristályokkal ideálisabb. Fekete koktélruhához meg káprázatosan elegáns. Hasonlót mondhatok a többszínű üveggyöngyből fűzött nyakékről :).

Kedvenceim a minimalista darabok! Szerintem majdnem minden alkalomra viselhető a fémszálra fűzött lila üveggyöngy. A hozzá illő hosszú csüngővel talál családi ebédekhez, koktélpartikhoz. Ugyanilyen a korall, amely ünnepélyes ugyan, de az estélyi ruhát nem teszi annyira alkalmivá, mint a koktélruhát. Meleg, vidám színe miatt a szőkék és a pirulékony arcbőrűek remek kiegészítője. De bátran viselheti bárki. Koktélruhához jól talál a korall üveggyönggyel és kristályokkal, vagy egyszerűen korall láncra fűzve.

Vintage-szerű mintázata miatt nagyon ünnepélyes a piros virág fülcsi és a zománcos karkötő. Családi ebédekhez elhagyhatatlan a piros köves gyűrű.

Arra figyeljetek, hogy a fehér, fekete és vörös ne kerüljön egy helyre. Noha sokak kedvenc színtársítása, közönséges. Szofisztikáltabb a vörös feketével vagy fehérrel, mind a három egy helyen: a mértékvesztés büntetése a közönségesség.

Vasárnapi családi összejövetelhez, fekete koktélruhához jól társítható az ultramarin, szürke és fekete gyöngyökből fűzött négysoros nyakék karkötővel és fülbevalóval.

A kék elegáns szín, egykor a nemesség előszeretettel viselte (pl. a Bourbon-ház) és ugyanilyen népszerű volt az ikonográfiában – Mária színe. A tisztaságot, a nemességet, az emelkedettséget, a szellemi, lelki mélységet jelképezi.

Szándékosan csak a fekete koktélruhához adtam tippeket, de a színes koktélruhákhoz hasonló elvek alapján választhattok bizsukat. Szürkéhez, krémhez, vöröshöz, kékhez, és valójában majdnem minden színhez jól illik a fekete. Amennyiben színes ruhához színes bizsut választotok, hatásos, ha komplementereket társítotok, de a monkrómia sem rossz döntés, a hármas, négyes színharmónia némi színtani ismeretet is igényel.

A családi ebédekre inkább egyszínű ruhát javasolok, mert visszafogottabb és elegánsabb a virágosnál, kockásnál, csíkosnál, stb. Bizsukban viszont tobbzódhattok, mert a visszafogott ruha lehetővé teszi. Minél több kristály vagy gyöngy van egy ékszeren, bizsun, annál alkalmibb, annál ünnepélyesebb. Általánosan elfogadott tény, hogy az igazgyöngy mindenhez talál. Amikor nem tudjátok, milyen bizsut, ékszert vegyetek ünnepélyes alkalomra, az igazgyöngy mellett döntsetek. Ezzel nem lehet melléfogni! A királynői diadémhez hasonló nyakláncok, karkötők esti viselethez, nem koktélpartihoz illenek. A koktélparti vagy családi összejövetel délutáni esemény, így öltözködésünk sem bizsuk, sem ruházat szempontjából nem lehet túlon-túl hivalkodó vagy színpadias.